לא אחת אנחנו מפתחים ובונים תילי תילים של מחשבות ודיאלוגים פנימיים הבונים את עולמנו ואת האינטראקציה עם העולם הסובב אותנו שברובם נסמכים על התפיסה העצמית שלנו המבוססת על העצמי שבחלקו הינו פרי דמיוננו .תפיסה עצמית המבוססת על תמונות שאנו יצרנו אותם במוחנו ועשויים להיות רחוקים מה"אמת". ההתנהלות הזאת עשויה/עלולה להביא אותנו להתנקשויות עם הסביבה, לתחושה שלא מבינים אותי, לתסכול, ולתוצאות לא רצויות עבורי וכיו"ב.
שורש הבעיה נובע בעצם בהתנהלות המבוססת על "עצמי כוזב" שאיננו מודעים לו.
מהו "העצמי"?
ההגדרה המקובלת ביותר בהבנת "העצמי" מתייחסת ל"מצב מנטלי שבא מהאינטראקציה המוקדמת עם הסביבה (ויניקוט)"., ומתפתחת ועשויה להשתנות לכל אורך שנותיו של האדם.
מאחר וחווית האדם את עצמו נבנית תוך אינטראקציה עם האחר וביחס אליו, נצפה לתפיסות סובייקטיביות שעל פיהם האדם תופס את עצמו ולכן ניתן לבנות "עצמי כוזב/מוטעה", הגורם למחזיק בו תחושות קשות כלפי עצמו, ולהתנהגויות שלכאורה נתפס להגדרות, מצבים ולמושגים והסכמות המקובלים על הכלל שכמעט אינם ניתנים לפרשנות. כל מה שמתייחס לרגשות, חוויות, דעות וכדו' הלכה למעשה, שייך לסובייקט.
מושג "העצמי" מתייחס ל 4 תחומים:
1. דימוי עצמי /=/ ביטחון עצמי
2. דימוי גוף /=/ תפיסת הגוף
3. דימוי עצמי חברתי /=/ רמת מקובלות חברתית
4. דימוי עצמי תעסוקתי /=/ יכולת, כישורים, הצלחות...
"חוסר ביטחון עצמי" הינו נחלת החיים המודרניים והאוניברסליים. קיימת רדיפה להשגת שלמות, שלמעשה אינה ניתנת להשגה ומשאירה לעיתים תחושה של חוסר סיפוק, תיסכול ואכזבה.
"ביטחון עצמי גבוה" או "ביטחון עצמי נמוך" אינם עומדים בפני עצמם אלא, עומדים ביחס הערכי
שאנו נותנים לתחושות כלפי עצמנו או כלפי זולתנו.
כדי להשיג שינוי בחיינו, שתי מחשבות אמורות להנחות אותנו:
* אמונה בסיסית בזכותנו לאושר, להצלחה ולהגשמה עצמית!
* ביטחון ביכולת שלנו להשיג זאת!
Comments